miercuri, 13 octombrie 2010

Politica de creditare se schimba

Din 2007 si pana la inceputul lui 2010 politica de creditare a bancilor sa bazat pe realizarea de volume. Dar, ca sa realizezi volume trebuie sa renunti la anumite criterii de selectie pentru a mari numarul clientilor eligibili. In mod normal dupa o perioada de la folosirea unor criterii mai putin restrictive se mareste numarul creditelor neperformante. In acel moment bancile au incercat sa mareasca volumele (vezi creditul cu buletinul) pentru ca astefel, pe moment, procentul ceditelor neperformante scade dar e numai o iluzie.
Dupa un timp volumul creditelor neperformante a crescut si mai mult iar volume nu au mai putut face bancile decat daca dadeau bani si la cei fara buletin. Apropos de asta, in America, in cea perioada era o vorba:”un caine daca avea buletin, putea lua un credit”
In prima parte a acestui an bancile au devenit super prudente, greu te mai lipeai de o finantare. Intre timp si-au dat seama ca pana la urma obiectul lor de activitate este sa vanda bani. Nu trebuie sa se faca ca vand bani, chiar trebuie sa vanda anumite volume pentru a-si acoperii cheltuielile. Altfel, ca orice societate comerciala, cheltuielile sunt mai mari decat veniturile, actionarii se retrag si societatile bancare se desfinteaza. Bancile sunt nevoite sa identifice solutii pentru a sustine activitatile economice. Fara activitate economica nu exista nevoie de finantare iar fara nevoie de finantare bancile sunt inutile.
In viitor, mai mult ca sigur, bancile se vor implica din ce in ce mai mult in sprijinirea firmelor dar numai dupa o atenta evaluare a calitatii clientului. Se vor crea parteneriate intre banci si firme pe termen lung. Este un moment foarte bun pentru firme sa incerce creerea de parteneriate cu bancile. Bancile incearca in aceste vremuri sa identifice clientii valorosi pentru ai sprijini insa nu arata acest lucu pe fata. Odata deblocat creditul persoanelor juridice automat creste si creditarea persoanelor fizice.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu